Home » Brei-haakgarens » Donegal Yarns

Donegal Yarns

 

De traditie, het spinnen, weven en breien is al  rond 1800 begonnen in de huizen van Zuid-West Donegal. Het inheemse en ingevoerde wol, werden in de meesten huizen verwerkt dmv het spinnen van vezel tot draad en  kleurtoevoeging, dat daarna doorverkocht werd aan de een lokale wever, die het draad gebruikte voor het vervaardigen van de welbekende Tweed doeken. Het breien van kledingstukken was veelal voor eigen gebruik.

In het begin van 1900 werd een tapijtfabriek in Kilcar uitgebreid en er was een grote vraag naar wollen garens. Er werd een commerciële spinfaciliteit opgericht om nog sneller een "Donegal" garen te produceren. Dat betekende werkgelegenheid  voor Kilcar en omstreken.

Medio jaren 70 werd er een nieuwe spinmolen gebouwd voor het aanleveren van nog meer breigarens met tweed effect voor de lokale breiindustrie en daarbuiten.

Dat werd een groot succes, waarna het bedrijf een nieuwe naam kreeg "Donegal Yarns" Het bedrijf heeft vele veranderingen  meegemaakt, ze staan niet stil en ze blijven hun producten constant  verbeteren en ontwikkelen,  om verdere groei en welvaart te kunnen garanderen met behoud van integriteit en kwaliteit van de unieke Donegal garens.